Upala uha (Otitis)

Upale uha nastaju zbog prisutnosti bakterije u gornjem respiratornom traktu, prvenstveno na sluznici nazofaringsa. Naime, srednje uho je u direktnoj vezi sa sluznicom nosa te svi procesi koji se odvijaju u nosu imaju svoje posljedice, osobito kod male djece. To su česte upale uha.
Upala uha je jako bolna i mala djeca postaju plačljiva, hvataju se za uho koje boli, a obično imaju i visoku temperaturu. Otoskopskim pregledom, pedijatar jednostavno može postaviti dijagnozu i odrediti antibiotsku terapiju.

Sinusitis

Sinusitis je upala sinusa. Ubrajamo ga u upale gornjih respiratornih putova. Kod male djece se rjeđe dijagnosticira. Popraćena je bolnosti u predjelu sinusa, temperaturom i gnojnom sekrecijom iz nosa. Ako se radi o pneumokoknom sinusitisu, liječenje je antibiotsko, a higijena nosa kao što su čišćenje nosa, kapi za nos i inhalacije mogu uveliko smanjiti simptome i trajanje bolesti.

Bronhitis

Bronhitis je upala bronha. Često je prisutna kod male djece, kada može biti popraćena otežanim disanjem. Naime, upala bronha s pojačanom sekrecijom sluzi je veliki problem za dojenčad i malu djecu koja su zbog svoje dobi sklona bronhoopstrukciji zbog hiperreaktivnosti bronhalnog stabla. Tada se, uz sistemske simptome i kašalj, razvijaju i otežano disanje, vizing (sipnja) koji još dodatno narušavaju opće stanje djeteta. Ako je uzročnik pneumokok treba uvesti antibiotik, a zbog bronhopstrukcije i lijekove koji olakšavaju disanje.

Upala pluća (Pneumonia)

Upala pluća je infekcija donjeg respiratornog trakta, koja se manifestira povišenom temperaturom, kašljem i općim lošim stanjem djeteta. Pregledom, pedijatar može dijagnosticirati upalu pluća, slušanjem auskultacijom djeteta, ali najpouzdanija metoda je još uvijek rendgenska snimka pluća, kao i povišeni bakterijski parametri u krvnoj slici. Antibiotici su nužni u liječenju bakterijske (pneumokokne) upale pluća. Ponekad se djeca s pneumokoknom pneumonijom moraju i hospitalizirati.

Meningitis i meningoencefalitis

Meningitis je upala moždanih ovojnica, a meningoencefalitis je upala moždanih ovojnica i moždanog tkiva. Takve su dijagnoze, najteže i najozbiljnije komplikacije pneumokokne bolesti.
Djeca kod koje se infekcija respiratornog sustava komplicira simptomima središnjeg živčanog sustava, nužno se moraju hospitalizirati. Djeca oboljela od pneumokoknog meningitisa ili meningoencefalitisa, su izrazito lošeg općeg stanja, s visokom temperaturom, mogućim povraćanjem, konvulzijama, sužene svijesti.

Uspjeh liječenja je neizvjestan, često nepredvidiv. U liječenju se primjenjuju kombinacije antibiotika u visokim dozama i to intravenoznim putem.